• Halmstads webbplatser

Byggnation

  • Planering för byggnation
  • Byggnation pågår
  • Färdigt projekt

Stora torg

Stora torg är hjärtat av Halmstads centrum och nu påbörjas planeringen av ombyggnationen av torget. Målet är att skapa en attraktiv mötesplats för både invånare och besökare.
Torget beräknas vara klart hösten 2027.

Vision och målbild

En vision och målbild har tagits fram för den kommande ombyggnationen av Stora torg. Dessa beskriver den gemensamma riktningen av torgets framtida gestaltning och användning.

Vision

Stora torg är invånarnas vardagsrum i hjärtat av Halmstad. Ett stadsrum som sjuder av liv och samvaro med serveringar, handel och gemenskap. Grönska och skulpturen ”Europa och tjuren” är självklara inslag som ger torget dess unika karaktär. En inbjudande och trygg plats där människor i alla åldrar kan mötas och trivas året om.

Målbild

Stora torg är en levande och upplevelserik mötesplats som är trygg, tillgänglig och välkomnande. Ett torg med grönska, torghandel och trivsamma miljöer med en atmosfär där människor känner sig inspirerade att delta och bidra till gemenskap. Besökaren kan slå sig ner på en bänk i solen eller i skuggan av en trädkrona. Här finns serveringar som erbjuder mat och dryck året om.

Torget är utformat för att möta ett förändrat klimat och lyfta platsens historia och unika identitet. Hållbarhet och material av hög kvalitet genomsyrar gestaltningen där torgets befintliga värden tas tillvara. Tydliga och lättillgängliga stråk förbinder torget med omgivande miljöer så som restaurang- och handelsstråk, Nissan, kyrkan och Halmstads slott.

Arkitekttävling och fyra tävlingsbidrag

I november 2023 utlystes en arkitekttävling om hur Stora torg kan gestaltas vid en ombyggnation. Nu är de fyra tävlingsbidragen klara och en vinnare kommer att utses i oktober.

Fyll i vår enkät för att berätta vad du tycker om de fyra tävlingsbidragen. Svaren till enkäten kommer vara ett, av flera, underlag till juryn som utser en vinnare.

Presentation av de fyra tävlingbidragen

Vad tycker du om tävlingsbidragen - fyll i enkäten

I enkäten kommer du få svara på tre frågor till varje tävlingsbidrag.
För att kunna skicka in svaren behöver du svara på alla frågor till varje tävlingsbidrag. Enkäten är öppen till och med den 23 augusti 2024.

Hur gammal är du? * (obligatorisk)
Hur gammal är du?








Kön? * (obligatorisk)
Kön?



Tycker du att förslaget "Söderläge" passar in i Halmstads stadskärna? * (obligatorisk)
Tycker du att förslaget "Söderläge" passar in i Halmstads stadskärna?




Tycker du att förslaget "Söderläge" upplevs välkomnande och inbjudande? * (obligatorisk)
Tycker du att förslaget "Söderläge" upplevs välkomnande och inbjudande?




Har förslaget "Söderläge" en utformning som gör att du kommer vistas på Stora torg oftare? * (obligatorisk)
Har förslaget "Söderläge" en utformning som gör att du kommer vistas på Stora torg oftare?




Tycker du att förslaget "Glasgrön bölja" passar in i Halmstads stadskärna? * (obligatorisk)
Tycker du att förslaget "Glasgrön bölja" passar in i Halmstads stadskärna?




Tycker du att förslaget "Glasgrön bölja" upplevs välkomnande och inbjudande? * (obligatorisk)
Tycker du att förslaget "Glasgrön bölja" upplevs välkomnande och inbjudande?




Har förslaget "Glasgrön bölja" en utformning som gör att du kommer vistas på Stora torg oftare? * (obligatorisk)
Har förslaget "Glasgrön bölja" en utformning som gör att du kommer vistas på Stora torg oftare?




Tycker du att förslaget "Årsringar" passar in i Halmstads stadskärna? * (obligatorisk)
Tycker du att förslaget "Årsringar" passar in i Halmstads stadskärna?




Tycker du att förslaget "Årsringar" upplevs välkomnande och inbjudande? * (obligatorisk)
Tycker du att förslaget "Årsringar" upplevs välkomnande och inbjudande?




Har förslaget "Årsringar" en utformning som gör att du kommer vistas på Stora torg oftare? * (obligatorisk)
Har förslaget "Årsringar" en utformning som gör att du kommer vistas på Stora torg oftare?




Tycker du att förslaget "Kronor och hjärtan" passar in i Halmstads stadskärna? * (obligatorisk)
Tycker du att förslaget "Kronor och hjärtan" passar in i Halmstads stadskärna?




Tycker du att förslaget "Kronor och hjärtan" upplevs välkomnande och inbjudande? * (obligatorisk)
Tycker du att förslaget "Kronor och hjärtan" upplevs välkomnande och inbjudande?




Har förslaget "Kronor och hjärtan" en utformning som gör att du kommer vistas på Stora torg oftare? * (obligatorisk)
Har förslaget "Kronor och hjärtan" en utformning som gör att du kommer vistas på Stora torg oftare?




Frågor och svar om arkitekttävlingen

Därför görs en arkitekttävling

Att arrangera en arkitekttävling gör att fler arkitekter eller team kan delta vilket ger oss som kommun flera kvalificerade lösningar att välja mellan. I ett stort ombyggnadsprojekt som Stora torg är det viktig att få in högkvalitativa förslag som är nydanande och tidsenligt samtidigt som det beaktar platsens identitet och befintliga värden.

En tävling gör att vi tydligare formulerar mål och vision för projektet vilket säkerställer att både tekniska, funktionella och estetiska värden beaktas. Detta leder till ett projekt av hög kvalitet.

Så har tävlingsbidragen valts ut

Efter att ansökningstiden gick ut i januari har en urvalsgrupp bestående av tjänstepersoner från Halmstads kommun med kompetens inom projektledning, landskapsarkitektur samt konst och kultur valt ut fyra tävlingsteam som ska tävla om bästa förslag för ett nytt Stora torg.

I urvalet utgick man från kriterier som funktion, genomförbarhet, inlevelse och förståelse för uppdraget samt organisation.

Så bestäms vinnaren

Vinnaren utses av en jury som består av politiker och tjänstepersoner från Halmstads kommun samt två oberoende arkitekter utsedda av representanter från fackförbundet och intresseorganisationen Sveriges Arkitekter.

Till hjälp i sin bedömning kommer juryn att få ta del av information från flera olika referensgrupper med kunskap inom bland annat trygghet, tillgänglighet, klimat, konstruktion och drift. Vad barn och unga tycker om de olika tävlingsbidragen kommer att samlas in via olika dialogforum. Halmstadbor kommer även få tycka till om förslagen genom en webbenkät.

Återkopplingen från referensgrupperna, dialogerna och enkäten kommer att värderas likvärdigt och är ett underlag till juryn i deras bedömning.

Då bestäms vinnaren

Vinnaren kommer att utses i slutet av oktober

Därför görs en webbenkät

För att få en mer nyanserad bild av Halmstadbornas åsikter om de fyra tävlingsbidragen kommer det att genomföras en enkät med frågor. För att delta i enkäten måsta man svara på alla frågor i enkäten. Genom att få återkoppling på alla förslag kan vi skapa en helhetsbild av hur varje förslag står sig i jämförelse med de andra. Det gör också att alla fyra förslagen bedöms på lika villkor.

En omröstning ger oftast bara en översiktlig bild av vilket förslag som är mest populärt. Genom att använda en enkät med specifika frågor, kopplade till den vision och målbild vi tagit fram, kan vi få en mer detaljerad förståelse av vad invånarna tycker om olika aspekter av varje förslag. Detta hjälper oss att se vilka delar av förslagen som verkligen tilltalar invånarna.

Resultatet från invånarenkäten

Under perioden maj-juni 2023 genomfördes en invånarenkät om Stora torg som 2512 personer svarade på. Enkäten har varit underlag till framtagandet av torgets vision och målbil men även till arkitekttävlingen.

1. Hur gammal är du och kön?

Majoriteten av deltagarna var vuxna personer i åldrarna mellan 26-45 år. Andra åldersgrupper som var väl representerade var 16-25 år samt 45-60 år. Störst andel som svarade var kvinnor.

2. Hur ofta besöker du Stora torg idag?

Störst andel har angett att man besöker Stora torg varje vecka och därefter någon gång varje månad.

3. Varför brukar du besöka torget?

Frågan hade nio svarsalternativ och det fanns möjlighet att välja flera alternativ. Störst andel har svarat att man man besöker torget för att handla i butikerna kring torget eller att man bara passerar förbi.

4. Vad skulle kunna få dig att besöka Stora torg oftare efter en ombyggnation??

För denna fråga fanns 11 svarsalternativ och det fanns möjlighet att välja max fyra av dessa. Störst andel har svarat att förekomsten av café, restaurang eller uteservering skulle få dem att besöka torget oftare. Tätt efter kommer mer grönska och mötesplats (plats att umgås på). Även evenemang, fler sittplatser och väderskydd har fått många röster.

5. Beskriv kortfattat vad du tycker är bra med torget idag.

Denna fråga var en fritextfråga som besvarades 1600 gånger.
För att kunna sammanställa svaren räknades nyckelord som sedan grupperades i olika kategorier. Staplarna visar de olika kategorierna samt hur många gånger de olika orden inom respektive kategori förekommer i svaren. Europa och tjuren, torghandeln och storleken var det som omnämndes flest gånger på frågan vad som är bra med torget idag.

6. Beskriv kortfattat vad du tycker är mindre bra med torget idag.

Denna fråga var en fritextfråga som besvarades 1698 gånger.
Många känner att det inte händer tillräckligt mycket aktivitet på torget och att det är tomt och tråkigt. Det framkommer också att det upplevs som smutsigt, stökigt och otryggt, särskilt under kvällstid. Vanliga klagomål handlar också om bristen på grönska, träd och sittplatser på torget. Det nämns även att det saknas restauranger, caféer och butiker, vilket gör det mindre attraktivt.

7. Vad vill du kunna göra på torget efter en ombyggnation?

Denna fråga var en fritextfråga och besvarades 1711 gånger.
För att kunna sammanställa svaren räknades nyckelord som sedan grupperades i olika kategorier. Antalet till höger om staplarna visar hur många gånger de olika orden inom respektive kategori förekommer i svaren. Inom kategorin mat och dryck har exempelvis ord som fika, äta, uteservering, restaurang, dricka grupperats, medan kategorin sociala ytor inkluderar ord som sitta, umgås, träffas, njuta, mötesplats. Vanligast förekommande är ord inom kategorierna mat och dryck, sociala ytor, handel och vegetation.

Tidsplan

Arbetet med ombyggnaden av Stora torg kommer att delas in flera steg.

Steg i processen

Tidpunkt

Förstudier med fokus på förutsättningar, platsanalys, klimatstudie, SWOT-analys, dialoger med verksamheter, fastighetsägare, politiker och tjänstepersoner.

Våren – november 2023

Invånarenkät

Våren 2023

Arkitekttävling

November 2023 – oktober 2024

Projektering

Oktober 2024 – oktober 2025

Upphandling och genomförande

Oktober 2025 – hösten 2027

Torget vara klart

Hösten 2027

Karta